2013. augusztus 6., kedd

Ezzel játszottam: Paths of Glory (2. rész)


1915 ősz
Hatalmas meglepetésre a nyugati fronton tovább folytatódtak a sedani erdő körüli harcok, de a németek még mindig megtalálták a módját, hogy befoltozzák a vonalaikat. A franciák folyamatos nyomása miatt a Koblenz-Metz-Strasbourg vonalon kezdett minimálisra csökkeni a védelem, de a kör végére kifulladt a francia gépezet is, elfogytak a bevethető csapatok.

Az angolok elérkezettnek látták az időt, hogy Salonikiben partra dobjanak egy kisebb különítményt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a megsemmisült szerb hadseregeket itt próbálják meg újjá építeni. A partra szállás első szakasza sikeresnek bizonyult, a bolgárok elvesztették az első ütközetet, a kör végére pedig megérkezett az első szerb hadsereg.

A Közel-keleten a kaukázusi hadsereg ismét támadásba lendült, és bele is állt a homokba, mint egy karó. A térség egyetlen hadseregének megsemmisülése egyben a törökökre leselkedő egyetlen komoly fenyegetést is megszűntette.

A keleti fronton csak kisebb átcsoportosítások zajlottak, manőverezés és lyukfoltozás céljából.
Ezúttal a központi hatalmak léptek a háború következő fázisába, az antant éppen hogy nem tudta ugyanezt megvalósítani. A totális háborús pakli lapjai komoly előnyhöz juttatták a németeket, ami a következő körben komoly károkat okozott az antantnak.

7. kör: Közel-Kelet
7. kör: nyugati front
7. kör: keleti front

7. kör: déli front



























1916 tél
A sedani erdőben ekkorra már méteres magasságban álltak a holttestek, de a németek továbbra is tartották magukat. Az erődített vonal továbbra is gyenge volt, de állta a franciák folyamatos nyomását.

Az antant egyetlen módja, hogy még ebben a körben elérje a totális háborút, az olaszok hadba léptetése volt. Az olasz fronton állomásozó osztrák seregek csak erre a pillanatra vártak, leradírozták a meglepetéstől ledermedt olaszokat, akik olyan bénán harcoltak, mint az olaszok bármelyik háborúban a múltban és a jövőben is. A négy hadseregből egy maradt meg, bár menet közben sikerült az ötödik hadsereget is felszerelni, és újjáépíteni a megsemmisültek közül is egyet. Mindazonáltal borzalmasan festett a dolog és menthetetlennek tűnt a front.
Az újra megnyílt déli fronton a németek úgy döntöttek, hogy velük ugyan senki se fog szórakozni, a 11. hadsereget leküldték rendet csinálni Salonikibe. Viszonylag könnyen, egyetlen támadással el is foglalta a várost, ez többek között annak is volt köszönhető, hogy a szerb hadsereg, támogató hadtestek hiányában úgy roskadt önmagába, mint egy tál puding a napon.

A Közel-keleten semmi érdemleges nem történt, a kaukázusi hadsereg roncsai tartották pozíciójukat.

A keleti fronton viszont hatalmas offenzíva indult, miután a németek elfoglalták Brest-Litovskot. Az orosz támadás hatalmas sikerrel végződött, minimális veszteséget szenvedtek csupán, a németek viszont egy teljes hadsereget elvesztettek. Ez hirtelen felborította a keleti front egyensúlyát, és megroppanni látszott az osztrák-német vonal. Két hadsereg ezt kihasználva előre is tört Lutskba, és közvetlenül fenyegette az osztrákok erődrendszerét.


8. kör: keleti front
8. kör: olasz front
8. kör: Közel-Kelet

8. kör: déli front

8. kör: nyugati front

























1916 tavasz
Sedani erdő, kétszázkilencvenötödik felvonás. És persze a szokásos kimenetellel. A pszichológia tézisei szerint az az őrült, aki ugyanazt ismételgeti újra és újra, de minden alkalommal más eredményt vár, de valójában mindig ugyanaz az eredmény születik. Nem baj, attól még meg lehet próbálni még egyszer…

Az osztrák csapatok Rómáig vonultak előre, az olaszok fejvesztve menekültek, és adták át a győzelmi pontokat érő városaikat. Észak-Olaszországban pedig megindult egy kisebb csapat nyugat felé, hogy a franciákat dél felől szorongassa.

A keleti frontra komoly német erősítés érkezett, amely a korábban magabiztos orosz seregeket visszavonulásra kényszerítette. Ekkor alakult ki az arcvonalon egy széles demilitarizált övezet, amely a játék végéig megmaradt azonos formájában.


9. kör: keleti front
9. kör: Közel-Kelet
9. kör: déli front

9. kör: nyugati front


























1916 nyár
Érdemes volt várni, a nyári offenzívák minimálisra csökkentették a sedani csapatokat, és elérhető közelségbe került a terület visszafoglalása is. Ugyan érkezett némi segítség, de továbbra is aggasztó volt a németek gyengesége. Eközben délről növekedett az osztrákok nyomása, így a franciáknak az összes tartalék csapatát oda kellett összpontosítani, hogy megállítsák őket.

Az olasz hadseregből mindössze egyetlen hadtest maradt, amely Tarantot védte a hatalmas túlerővel szemben.

A keleti front teljesen befagyott, habár az északi részen továbbra is gyenge formát mutatott a német hadsereg.


10. kör: keleti front
10. kör: Közel-Kelet
10. kör: déli front

10. kör: nyugati front


























1916 ősz
Komoly változásokat hozott az őszi kör. Természetesen tovább folytatódott az öldöklés a sedani erdőért, de a legnagyobb eredmény továbbra is az volt, hogy a németek elhagyták, majd visszafoglalták az erdőt. A mészárlás közben viszont a németek feladták a komolyabb hadműveletek lehetőségeit, cserébe azért, hogy három akcióból is RP-t szerezzenek. A kör végén így egy minden eddiginél ijesztőbb német hadsereg jelent meg a nyugati fronton az esseni utánpótlási központban.

Az olaszok utolsó harci egysége is megadta magát az osztrákoknak, így teljes erejükkel elkezdhettek a francia határ felé vonulni.

A keleti és a közel-keleti fronton továbbra sem történt semmilyen hadmozdulat.

11. kör: keleti front
11. kör: Közel-Kelet
11. kör: déli front

11. kör: nyugati front



























1917 tél
Az ősszel megerősített nyugati fronton ismét a sedani erdőben folytak a harcok, de az áttörés már csak illúziónak tűnhetett a teljesen felszerelt német seregek fényében. Ekkor már elkeseredett próbálkozásként folytatódott a roham, hátha csoda történik. A déli francia fronton az osztrákok nem tudtak előrébb jutni, viszont kezdett körvonalazódni egy német ellentámadás az észak-francia part mentén, amelynek megállításához éppen a délen védekező francia seregre lett volna szükség.


12. kör: keleti front
12. kör: Közel-Kelet
12. kör: nyugati front
















1917 tavasz
Az észak-francia bekerítés megkezdődött, és az antant semmit sem tudott az útjába állítani. Az olasz front romokban, a közel-keleti orosz roham kifulladt. A keleti fronton viszonylag stabil arcvonallal állt mindkét sereg, viszont újabb német utánpótlások érkeztek ide, amelyek a játék eleje óta hiányoztak innen, és nagyon úgy tűnt, hogy lassan felőrölhetik az oroszokat. Az antant a helyzet fényében megadta magát, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a 20 győzelmi pont útjába képtelen akadályt állítani.





Konklúzió
És megint az olaszok. A legbénább nemzet a legfontosabb. Az esetek döntő többségében az olaszok akár az egyik, akár a másik félnek hoznak győzelmet, és vitathatatlanul képesek a teljes pályát fenekestül felforgatni. Szegény Rommel is ezzel szembesült 25 évvel később, persze a nem annyira pozitív értelemben. 

A nyugati front a szokásos volt: minding volt olyan pillanat, amikor támadni lehetett, és felcsillant az áttörés reménye, de végül ez soha sem valósult meg.

A keleti front a szokásoshoz képest sokkal csendesebb volt, itt általában szoktak lenni komolyabb áttörések, illetve a szabálykönyv által dance of death-nek nevezett ide-oda manőverezés is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése