2013. július 30., kedd

Ezzel játszottam: Paths of Glory (1. rész)

Szokásunkhoz híven a történelmi verzió szerint játszottunk, mivel rengeteg alapvető problémát megold, amelyek egyébként kicsit zavarják csak a játékot. Emellett a kiegészítő lapokból is bekevertünk, mindenki maga választotta ki, hogy melyeket teszi be, és melyeket veszi ki.


1914 augusztus
A nyugati front csendjét a liege-i erődöt a földdel egyenlőve tevő ágyuk zaja zavarta meg. A németek megkezdét az évek óta gondosan tervezett offenzívát. Persze az igazat megvallva, az öreg Von Schlieffen nagyjából annyira lehetett beállva, amikor ezt a tervet kitalálta, mint Szvatopluk, amikor odaadta az országát egy lóért.

Mindenesetre a nyugati fronton szabványos Guns of August kezdés indult, az 1. és 2. német hadseregek a brit expedíciós hadsereget vették célba, amely a túlerő elől a Withdraw harci lap segítségével sikeresen visszavonult, ezzel feladva Brüsszelt. A 3. német hadsereg a sedani erdőben állomásozó 5. francia hadsereget támadta meg, amely gyorsabban semmisült meg, mint egy átlagos olasz hadsereg. A németek ekkor (még) úgy döntöttek, hogy nem nyomulnak előre Sedanba, ettől függetlenül hatalmas lyuk keletkezett a franciák vonalaiban. Az antant a helyzetet látva, az OPS pontokat nem sajnálva, átszervezésbe kezdett. Először is a belga hadsereg kimenekült a körülzárás elől, és megerősítette a brit expedíciós hadsereget, illetve a 3. francia hadsereg betömte a lyukat a frontvonalon. Ezzel egyidőben a keleti front déli szektorában két orosz hadsereg indult meg az osztrák csapatok ellen, a gyenge, hadtesttel védett Tarnopolt el is söpörték. Emellett a szerb csapatok összevonták teljes haderejüket Belgrád védelmében, a cél, hogy minél tovább kitartsanak, és késleltessék az osztrák csapatokat, hogy mindannyiunk kedvenc háborús nemzete – az olaszok – beléphessen a háborúba.
1. kör: keleti front
1. kör: nyugati front














1914 szeptember

A franciák gyorsan pótolták a veszteségeiket, így ismét megindulhattak a német arcvonal felé, hogy ismét egy millimétert se haladjanak előre. A központi hatalmak első akciójából kijátszották az Entrench-et, így meggátolva Belgrád gyors lövészárkosítását, így nem maradt más hátra, mint a biztos halálra várni.
Mindkét fél végre elkezdhette az új seregek felszerelését, így a szeptemberi kör viszonylag békésen telt, először új német és orosz egységek érkeztek, majd osztrák és angol seregek vonultak fel.
A keleti front északi szektorában a német hadsereg dél felé vette az irányt, és így az ivangorodi és brest-litovski erődöket közvetlenül fenyegette. Mind a keleti fronton, mind a déli fronton megjelentek a tartalékból felszáguldó német hadtestek, hogy megerősítsék a szorongatott helyzetben lévő osztrák hadseregeket. Már itt látszott, hogy az „1 osztrák hadsereg + 2 német hadtest” felállással a Süd Army lap kijátszása felé haladunk.

2. kör: keleti front
2. kör: nyugati front
















1914 ősz
Immár harmadik kör óta folyamatosan pattogott a francia politikai vezetés, hogy mindenképpen át kell törni a német vonalakat, kerül, amibe kerül. A központi hatalmak politikai elitje ennél sokkal intelligensebben, a hadvezetésre bízta a dolgot, így nem kellett felesleges támadásokkal a halálba küldeniük csapataikat. A nagy francia offenzíva eredménye az lett, hogy az Alpok északi részén lévő Belfortnál ellentámadást indított a német hadvezetés, sikerrel. A hegyoldalba ásott lövészárkokból védekező hadtesteket teljesen elsöpörték, és ostrom alá vették az erődöt. A déli francia seregek ezt nem nézhették tétlenül, és egy ellen-ellenoffenzívát indítottak, amellyel sikeresen visszaverték az előretörő ostromlókat, de a megüresedő Mulhouse-be már nem mertek bevonulni, mintha csak attól féltek volna, hogy a németek még mindig a városban vannak, csak elbújtak egy kávézóban.
A keleti front északi részén kisebb összevonásokkal sikerült egy kis híján értelmes arcvonalat kialakítani, így a németek előretörése megakadt az erődök falában. Eközben a déli részen megérkezett az orosz seregek utánpótlása Rovnoba. A német hadtestekkel megerősített osztrák hadseregek első támadásukkal megsemmisítő csapást mértek Belgrádra, a szerb csapatokból megmaradt néhány túlélő visszavonulásra kényszerült, és nyilvánvalóvá vált, hogy a déli front elveszett.
A központi hatalmak a lapok jó ütemű kijátszásával sikeresen maguk mögött hagyták a mobilizáció fázisát, és a limited war paklit bekeverték az időközben igencsak megfogyott húzó paklijukba. Az antant is ugyanígy tett. A háború tehát egyel magasabb fokozatba kapcsolt, a törökök is hadba léptek.

3. kör: nyugati front
3. kör: keleti front



















1914 tél
A nyugati fronton folyamatos francia támadások voltak napirenden, amelyek a francia sereg erősen megsínylett, viszont szép lassan a német utánpótlások is elfogytak, így tényleg az értelmetlen mészárlás lett úrrá a fronton, de továbbra sem tudott senki lyukat ütni a másik vonalába. A németek kétségbeesetten hozták az utánpótlást Essenbe, ami jó hír volt az oroszoknak, mivel ezáltal távolmaradtak a keleti fronttól, ahol sokkal nagyobb károkat okozhattak volna.
A déli fronton a központi hatalmak seregei teljesen felőrölték a megmaradt szerb csapatokat, így megszűnt minden ellenállás, és elkezdhettek a csapatok az olasz front mentén felvonulni. Tehát éppen az történt, amitől az antant a játék eleje óta félt.
A keleti fronton a korábban Rovnoban állomásozó orosz úthenger észak felé mozdult el, hogy a két német hadsereget megpróbálja sakkban tartani, mivel a déli részen továbbra is a farkasszemnézés volt a katonák legfőbb időtöltése.
A frissen hadba lépő törökök ellen az oroszok Nikolai Nikolayevich Yudenich tábornok kaukázusi hadseregét indították el. Persze számítani lehetett, hogy előbb, vagy utóbb Kemal Atatürk seregeibe botlik, és megsemmisül tokkal-vonóval, de muszáj volt nyomást gyakorolni a közel-keleti fronton is.

4. kör: keleti front
4. kör: Közel-kelet
4. kör: déli front

4. kör: nyugati front






























1915 tavasz
Még mindig nem telt el kör, hogy a francia politikusok ne húzták volna keresztbe a hadvezetés számításait, így az antant ismét azzal töltötte az ideje nagy részét, hogy egy épkézláb támadást hozzon össze a nyugati fronton. A németek kis mértékben a francia hadvezetés kezére játszottak, mivel ebben pillanatban úgy döntöttek, hogy eljött az idő, hogy elfoglalják az 1914 augusztusa óta üresen álló sedani erdőt. Ez a franciákat arra kényszerítette, hogy megtámadják az előre törő németeket. Több támadás is indult, többek között a britek részvételével, de vége ugyanaz lett, mint eddig minden alkalommal. Mindkét fél százezer számra vesztette a katonákat, de a hátulról érkező utánpótlással mindig egyben a frontvonal.
A keleti fronton az oroszok is támadásra szánták el magukat, melynek célja, hogy Brest-Litovskból visszafoglalják Varsót. A támadásnak katasztrófális eredménye lett: a németek nem szenvedtek komoly veszteséget, az oroszok viszont egy teljes hadsereget nullára írtak. A front többi pontján továbbra is mozdulatlanul álltak az egységek.
A közel-keleti fronton szép lassan haladt előre a kaukázusi hadsereg, viszont megkezdődött az időközben hadba lépett bolgárok bevetése a török front védelme érdekében.



5. kör: nyugati front
5. kör: Közel-Kelet
5. kör: déli front

5. kör: keleti front




























1915 nyár
Most először a francia politikusok végre befogták a szájukat, helyettük most a már egyre nagyobb létszámmal rendelkező angolok követelték az áttörést, így ismét nagyszabású hadműveletek kezdődtek a sedani erdőben, természetesen sikertelenül. A kör végére azonban a németek minden utánpótlása elfogyott, így egy komolyabb roham már valós eredményekkel kecsegtetett, ennek azonban várnia kellett őszig.
A keleti fronton ezúttal a németek indítottak támadást Bialystoknál, amely elsöpörte a védő sereget, így megnyílt a lehetőség a németek előtt, hogy kettévágják a keleti front északi és déli szektorát. Az oroszok erre válaszul a déli részen kezdtek nagyszabású támadásba, hogy megtörjék a lövészárokkal védett Stanislaw védőit. A támadásban mindkét oldal komoly veszteségeket szenvedett, de az áttörés nem sikerült.

A Közel-Keleten megtörtént, amitől az oroszok féltek, a kaukázusi hadsereg előrenyomulását megállították a törökök Kemal segítségével. Emellett a bolgár segédcsapatok mellett egy német hadtest is bekapcsolódott a harcba. Az oroszok lépéskényszerbe kerültek, hiszen a törökök körről körre erősödnek a külföldi hadtestek miatt.

6. kör: keleti front
6. kör: Közel-Kelet
6. kör: déli front

6. kör: nyugati front



























Folytatás következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése