2013. október 15., kedd

Korai öröm: Spiel Essen 2013 (3. rész)


Ahogy lassan haladunk az október 23.-a felé, újabb és újabb játékokról jelennek meg információk, így itt a harmadik rész az esseni kitekintésből.

Első és legfontosabb, hogy a Spyrium időközben már nálunk is kapható, így kiesett az esseni listából.

Szintén fontos fejlemény, hogy a korábban elég pozitívan beharangozott Panamax megjelenését áttolták 2014-be, így Essenben csak egy kipróbálható demo lesz.


A legérdekesebb játékokat persze már az előző két részben kiveséztem, úgyhogy ide már csak a maradék, “ja egyébként ez is érdekelhet” kategória jutott. Néhány kicsit kakukktojás, vagy fura, stb.



The Capitals - Mercury Games
Előre szólok, hogy hivatalosan novemberi megjelenés, szóval Essenben legfeljebb egy demoig lehet majd jutni. Amikor városépítős játék kerül elő, mindig nagy érdeklődéssel tekintek rá, mint ős-Simcity rajongó. Aztán mindig rá kell jönnöm, hogy a Simcity hangulatához nem tud senki még csak hasonlót sem gyártani, de ettől még rendületlenül hajtok minden ilyen játékra. A játékszabály elég vaskos, 23 oldal hosszú, ez ugyebár máris előny! Rengeteg féle különböző dologra kell egyszerre figyelni: pénz, kultúra, munkanélküliség, lakosság, közszolgáltatások, energia, stb. A játék motorja természetesen a város felépítése különböző épületekből, amelyeket egy utakkal határolt hálózatban próbáljuk elhelyezni.

Értékelés: A témája és a komplexitása miatt máris érdekel.



Suburbia Inc. - Bezier Games
A tavaly szintén Essenben megjelent Suburbia kiegészítője. Itt egy kicsit bajban vagyok, mert a Suburbiával sem játszottam, tavaly kerülgettük a standot, mindig meg-megálltunk mellette, de végül semmi se történt. Azóta viszont sok jó kritika jelent meg a játékról, úgyhogy idén meg fogok végre ismerkedni a játékkal. A játék egyébként városépítős (ezzel kapcsolatos meglátásaimat lásd feljebb). Itt hex alakú elemekből kell a városunkat építgetni, a játékmenet jóval egyszerűbb, Az épületek építésével pénzt és hírnevet szerzünk, amellyel lakosokat csábítunk városunkba. Nagyjából ennyivel le is tudom írni a dolgot. Emellett persze egyéb teljesítendő célok is megjelennek, amelyek színesítik a dolgot. A kiegészítő vadonatúj épületekkel, és középtávú célokat hoz be.

Értékelés: Inkább The Capitals, mint ez, de most már ideje lenne kipróbálni



Legacy: The Testament of Duke de Crecy - Portal Games
Az 1700-as évek Franciaországába kalauzol minket a játék, ahol a célunk, hogy a családunkból egy nagyhatalmú dinasztiát alakítsunk jól megválasztott házasságok és gyerekszülések segítségével. A játék mechanizmusa egyébként worker placement, a munkásaink segítségével szerezhetünk lapokat, amelyekkel pénzt, hírnevet és barátságot szerezhetünk. Az egész játék hangulata a Last Willre hasonlít.

Értékelés: Esetleg.


  
Quarantine - Mercury Games
Ez a játék már megjelent, de sehogy sem bírtam eddig a közelébe kerülni, talán Essenben majd sikerül. Kórházépítős játékról van szó (azt mondtam, hogy a Simcity mellett a Theme Hospital is az egyik kedvencem volt?). Először is meg kell építenünk a kórházat szobáról szobára, majd ki kell szolgálnunk a betegeket, akik színes kockák képében érkeznek meg a kórház elé a sorba. Ha sikerült meggyógyítani őket, akkor onnantól a kockákat pénzként használhatjuk. A játék ezen túl nincs azért elbonyolítva, messze van a Theme Hospital lehetőségeitől, de beteg / pénz átalakítás miatt az eredetiségre adtam pár pontot a játéknak. Kiegészítő is érkezik hozzá, amelyben néhány új szobát kapunk.

Értékelés: Kicsit absztrakt, de azért kórházas!



Rokoko - Eggertspiele
A játékban XV. Lajos udvarában kell egy soha eddig nem látott méretű bált szerveznünk. A játék elején rendelkezésre áll egy pakli munkás, néhányuk mester, néhányuk csak tanonc, különböző képességekkel. Ezekkel a munkásokkal kell díszeket venni, ruhákat varratni, tűzijátékot összeállítani, vagy éppen újabb munkásokat vásárolni a paklinkba. Igen, ez egy újabb pakli építős játék, mert még mindig le lehet húzni a témáról egy újabb bőrt.

Értékelés: Habár pakli építős, azért vannak benne egyéb, egyedi elemek is



Yunnan - Argento Games
Igazi klasszikus worker placement játék, ezúttal a távol-keleti teakereskedelem tematikájával fűszerezve. A szabálykönyvet csak gyorsan átpörgettem, és, mint oly sok játékban, azért itt is ki tudtak találni valamit a készítők, amivel kicsit megcsavarták a játékmenetet. Azon túl, hogy a munkásainkat kiküldjük, hogy mindenféle akciókat hajtsanak végre, a tábla egyben egy térkép is, ahol a teát ténylegesen szállíthatjuk egyik helyről a másikra. A munkásokat a kör elején többféle különböző épületbe küldhetjük, ami egyben egy aukció is. Azok, akik a bankba küldték emberüket, aszerint kapnak pénzt, hogy az összes többi helyen mennyit licitáltak a többiek.

Értékelés: Village-hez hasonló grafika, érdekes worker placement



Nauticus - dlp Games
Hajókat kell építenünk egy egészen egyedi, Puerto Rico-szerű játékmenetben. Szerepeket kell választani, amelyeknél folyamatosan változó bónuszokat kap az első, aki az adott szerepet választja. Ezen kívül a választott szerep akciójának végrehajtásához kapunk ingyenes munkásokat is, de ezek száma is körről körre változik. A dolog tehát elég változatos, ami a szerepek mellé járó kiegészítő dolgokat illeti, viszont ezzel együtt nem érzem azt az áttörő erőt az újrajátszhatóságban.


Értékelés: Megnézésre jó, de ennél sokkal izgalmasabb játékok is vannak



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése